reklam
reklam reklam reklam
Ana Sayfa Sağlık, son dakika, Sür Manşet 20 Kasım 2017 3141 Görüntüleme

Diyalizciler: “Toprak olma, umut ol”

Medipol Üniversitesi Diyaliz Programı Öğretim Görevlisi Selda Selimoğlu önderliğinde, Çavuşbaşı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliğiyle  Medipol Üniversitesi Kavacık Mahallesi'ndeki kampüsünde organ bağışı konusunda farkındalık  semineri düzenlendi.  

Medipol Üniversitesi Diyaliz Programı Öğretim Görevlisi Selda Selimoğlu önderliğinde, Çavuşbaşı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliğiyle  Medipol Üniversitesi Kavacık Mahallesi’ndeki kampüsünde organ bağışı konusunda farkındalık  semineri düzenlendi.

Medipol Üniversitesi Diyaliz Programı ve Çavuşbaşı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliğiyle ve “Toprak olma, umut ol” sloganıyla düzenlenen farkındalık seminerine Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı, İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi Muharrem Kaşıtoğlu, Beykoz Belediye Meclis Üyesi Gül Biçer, Beykoz Kent Konseyi Başkanı Emin Yavuz, idari müdürler, Medipol Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Hanefi Özbek, Diyaliz Programı Öğretim Görevlisi Selda Selimoğlu, Çavuşbaşı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Şahin Orhan, Oyuncu Gülşah Çomoğlu ve öğrenciler katıldı.

Medipol Üniversitesi Kavacık Güney Kampüsü Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansın ilk konuşmacısı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Hanefi Özbek oldu.

“Kapımız her zaman açık”

Özbek, Kaymakam Katırcı’nın program yoğunluğu nedeniyle kısa bir konuşma yaparak katılımcılara hoş geldiniz dedi ve şu sözleri ekledi:

“Bu tarz etkinliklere kim düzenlerse düzenlesin kapımız sonuna kadar açıktır. Çayımız, kahvemiz, hoş sohbetimiz ve öğrencilerimiz ile birlikte her zaman yanınızdayız”

Farkındalık seminerinin ikinci konuşmasını ise Medipol Üniversitesi Diyaliz Programı öğrencisi Esra Karataş yaptı.

“Sevgili babamı iki yıl önce bu nedenle kaybettim”

Karataş, geçtiğimiz yıllarda babasını diyaliz hastalığı nedeniyle kaybettiğini ve bu nedenle bu mesleği seçtiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Sözlerime mesleğimi ne kadar doğru yerden seçtiğimi belirterek başlamak istiyorum. Şimdiye kadar birçok konuda duygularımı belli etmediğimi biliyorum. Bugün böyle olmasını istemiyorum ve kendime bu salonlarda kattığım her bilginin diyaliz hastalarına ulaşmasını istiyorum. Bugün bu hastalığa sahip olmuyor olmamız, yarın olmayacağımız anlamına gelmiyor. Evet, sevgili babamı iki yıl önce aniden gelişen rahatsızlığı nedeniyle kaybettim. Ani gelişen hastalık normalde tedavi edilebilir bir hastalıktı”

“Yanlış bilgiler nakil olmasına müsaade etmedi”

Daha sonra Karataş, “Tahmin edeceğiniz üzere mesleğimi seçmemdeki en büyük etken bu hastalık oldu. Babam bu hastalıkla ya diyalize girerek ya da örnek böbrek bulunarak mücadele edebilirdi. Diyalize girmeye başladı, bir yandan da bağışçı bekliyordu. Telefonun her çalışı, hepimize umut olurdu fakat uygun donör bulunamadı. Akrabalarımız arasında uygun donör olmasına rağmen, inanışlar, yanlış bilgiler nakil olmasına müsaade etmedi. Eğer vermiş olsalardı, babam bugün nakil olmuş birisi olarak burada sizlere o konuşuyor olabilirdi. Maalesef kendisi burada yok ve herkese bağışçı olmaları yönünde çağrıda bulunuyorum” dedi.

Bir diğer konuşmacı da Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı oldu.

“Organ bağışı insani bir görev olmalıdır”

Katırcı, konuşmasına başlarken diyaliz hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden Esra Karataş’ın babasına rahmet diledi ve şunları söyledi:

“Bu güzel etkinlik için Diyaliz Programı Öğretim Görevlisi Selda hocama ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Bunlar farkındalık yaratmak adına güzel çalışmalardır. Bir kere organ bağışını lütuf olmadığını anlatarak başlamalıyız. Ben organımı bağışlarken lütufta bulunmuyorum, bu bir insani görev olmalıdır. Bunu insani görev olarak tanımlamalıyız ki ben o konuda müsterihim organlarımı bağışladım. İnsanların kafasından benim organım neden bir başkasına veriliyor ya da acaba günah mı gibi soruları silmemiz gerekiyor. Yaşadığımız çağda bu tür kaygıları aşmış olmamız gerekiyor. İnanç olarak ta organ bağışının dini anlamda bir zararı yoktur. Bu çok açık bir şekilde açıklanıyor. Bütün insanların hiç tereddüt etmeden organlarını bağışlamış olması gerekiyor.”

Kaymakam Katırcı’ya konuşmasının ardından Diyaliz Programı Öğretim Görevlisi Selda Selimoğlu, teşekkür çiçeği takdim etti.

Son konuşmacı olan İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi Muharrem Kaşıtoğlu öğrenciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.

Kaşıtoğlu bugüne kadar ki katkılarından ötürü mezun öğrenciler büyük bir vefa örneği göstererek Oskar heykeli ve çiçek takdim ettiler. Oyuncu Gülşah Çomoğlu ise organlarını bağışladı.

Konuşmaların ardından Medipol Üniversitesi Diyaliz Programı öğrencilerinin, vatandaşlarla yaptıkları röportajlar gösterildi ve katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı.

Öte yandan organ bağış haftası nedeniyle Medipol Üniversitesi’nde bir hafta süreyle kurulan stantlarda 385 organ bağışı kabul edildi.

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb